Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα μελισσοκομικά φυτά του Φεβρουαρίου....εκ της παρατηρήσεως

    Η πρόθεσή μου  κατά την τελευταία επίσκεψη στο μελισσοκομείο μου  ήταν να καταγράψω, φωτογραφικά, τα μελισσοκομικά φυτά και όχι μόνο που παρατήρησα να ανθίζουν φέτος τον  Φεβρουάριο. Νομίζω ότι είναι λίαν απαραίτητο να τα γνωρίζεις όσο το δυνατόν πληρέστερα. Και το σημαντικότερο όλων, να αναγνωρίζεις όσα βρίσκονται εκεί που έχεις τα μελίσσια σου. Γιατί μπορεί να είναι, για παράδειγμα,  το παλιούρι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό που δίνει και ωραίο μέλι, αλλά στην περιοχή μου δεν έχει αλλά ούτε είναι στο πλάνα μου να το αναζητήσω. 
   Από την άλλη, όποτε σκέφτομαι  "μελισσοκομικά φυτά"  με πιάνουν τα γέλια. Μάλιστα η συγκεκριμένη φράση έχει γίνει ανέκδοτο, κάθε φορά που με τον ξάδερφο μου Στέφανο και τον φίλο Τάσο, η κουβέντα γύρω από τα μελίσσια φτάνει στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί όμως ένα τόσο σοβαρό κεφάλαιο της μελισσοκομικής πρακτικής να προκαλεί τέτοια... ευθυμία; 
     Λοιπόν, πριν από ένα χρόνο και πλέον, οι τρεις μας μαζί με άλλους νέους στα μελίσσια, βρεθήκαμε στην οικία μελισσοκόμου με πολλά χρόνια πείρας και κάτοχο πολλών (εκατοντάδων) μελισσοσμηνών, για μια "ημερίδα"  που περιελάμβανε σχεδόν τα πάντα γύρω από την μελισσοκομία. Έτσι όταν  ένας από τους παρευρισκομένους έθεσε, κάποια στιγμή, το ερώτημα πόσα είναι τα μελισσοκομικά φυτά και αν πρέπει να αγοράσουμε κάποιο βιβλίο για να τα αναγνωρίζουμε, η απάντηση ήταν αποκαλυπτική και περίπου η εξής:" Ρε παιδιά τα μελισσοκομικά φυτά στην Ελλάδα είναι πέντε. Δηλαδή τα εξής...τρία: Το πεύκο, το έλατο... και όλα τα άλλα! " Μετά από αυτό, πολλοί έμειναν να κοιτούν απορημένοι, ενώ κάποιοι  χαμογελούσαν με συγκατάβαση.
Τέλος πάντων αυτή η ρήση, έστω και μέσα από την υπερβολή της, ήταν ένα καλό μάθημα, που μας έδωσε κατευθύνσεις. Έτσι ανάλογα με το πού βρίσκεται ο καθένας, καθώς και με βάση τις γνώσεις και την πείρα του, τις επιδιώξεις που έχει αλλά και τα μέσα που διαθέτει, τα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας μπορεί να είναι  η πορτοκαλιά, η καστανιά, το πεύκο και... όλα τα άλλα ή το θυμάρι και... όλα τα άλλα ή για να το γενικεύσω σαν κανόνα, θα έλεγα ότι τελικά τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας είναι η κύρια ανθοφορία Α (που έχω ως στόχο), η κύρια ανθοφορία Β (που επίσης έχω ως στόχο)... και όλα τα άλλα. 
       Για να μην μακρηγορώ όμως και ξεφεύγω από το θέμα, μεταξύ 15-17 Φεβρουαρίου 2014 με ένα χειμώνα ζεστό και με τη θερμοκρασία τις συγκεκριμένες μέρες να υπερβαίνει τους 20 βαθμούς Κελσίου, τα φυτά-άνθη που ανήκουν στην επίσης πολύ σημαντική κατηγορία "Όλα τα Άλλα", και συνεργούν ώστε να προετοιμάσουν τα μελίσσια μου για τις κύριες ανθοφορίες που ακολουθούν αλλά και βρίσκονταν στην ακτίνα δράσης τους, ήταν τα εξής :

                              




ΞΥΝΙΔΑ : Εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Η ανθοφορία της κρατάει για μήνες.



ΚΟΥΚΙΑ : Εδώδιμα νοστιμότατα και μελισσοτροφικά. Δίνουν νέκταρ.





ΜΟΥΣΚΑΡΙ : Άφθονο νέκταρ


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ : Δίνει γύρη.




ΑΣΦΑΚΑ : Ανθισε νωρίς. Σπάνια οι μέλισσες μπορούν να το εκμεταλλευτούν.



ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ : Δίνει γύρη και νέκταρ. Η ανθοφορία ήταν στο τέλος της.


ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ:  Μελισσοκομικό φυτό




ΑΓΝΩΣΤΟ




ΑΓΝΩΣΤΟ: Είχε μέλισσες επάνω του συνέχεια




ΣΙΝΑΠΟΒΡΟΥΒΕΣ : Έβρισκα πολλές μέλισσες επάνω, κυρίως το πρωί


ΑΝΕΜΩΝΗ : Δίνει γύρη μαύρου χρώματος






ΑΣΦΟΔΕΛΟΣ : Από μόνο του μπορεί να γιγαντώσει  τα μελίσσια, εάν καλύπτει μεγάλη έκταση





ΤΑΡΑΞΑΚΟΣ : Δίνει γύρη


ΒΕΡΟΝΙΚΑ Η ΓΛΑΥΚΗ : Δεν γνωρίζω αν έχει αξία για την μέλισσα


ΑΓΡΙΟΒΙΚΟΣ-ΚΑΒΑΛΑΡΙΑ : Άνθισε πρώιμα. Πολύ νέκταρ.




ΑΓΝΩΣΤΟ



ΕΡΜΟΔΑΚΤΥΛΟΣ Ο ΚΟΝΔΥΛΟΡΙΖΟΣ : Οι βομβίνοι χάνονταν μέσα στο άνθος, οι μέλισσες το αγνοούν.


ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΑ : Δεν γνωρίζω για την αξία της.
.
Τελειώνοντας να σημειώσω ότι τα μελισσοκομικά φυτά, αποκτούν μεγαλύτερη αξία όσο περισσότερο είναι ποτισμένα και "ξεδιψασμένα" από τις βροχές και το χιόνι πριν την ανθοφορία τους. Στην αντίθετη περίπτωση,  λάμπουν έντονα σαν τις φωτοβολίδες, όμως σβήνουν εξίσου γρήγορα...

Εν αναμονή λοιπόν των σημαντικότερων ανθοφοριών του μηνός Μαρτίου που έρχεται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου