Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Μελισσοκομική χρονιά 2018, να μπαίνουν μπροστά οι μηχανές

Δεν είναι που έφυγε ο χειμώνας και μπήκε η άνοιξη φουριόζα... είναι που σκυλοβαριέμαι πλέον την απραξία και αυτό το καταραμένο το συρμάτωμα και ονειρεύομαι τόπους χλοερούς και ολάνθιστους.


ευκαιρίας δοθείσης πολλές οι βόλτες με τον αυτιάγκουρα 

Όμως το μέχρι τώρα σκηνικό προϊδεάζει πως οι (πολλές) βροχές και οι αντάρες έχουν δρόμο μπροστά τους. Αν μη τι άλλο τις λίγες ώρες και μέρες που τα μελίσσια βγήκαν στην βοσκή βρήκαν καλή και ποιοτική γύρη και έριξαν τους πρώτους γόνους.
Από την άλλη ανθοφορίες όπως της αμυγδαλιάς πήγαν χαμένες και ευελπιστώ να μην συμβεί το ίδιο με το ρείκι μιας και στις καλές χρονιές με γλυτώνει από πολλά έξοδα.

αμυγδαλιά, τουλάχιστον στόλισε τα ανθοδοχεία μου

Εδώ, θέλω να τονίσω πως κάθε μελισσοκόμος ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα και έχει τις δικές του επιδιώξεις από χρονιά σε χρονιά. Πιστεύω όμως με μεγάλη θέρμη στο ότι οι στόχοι που θέτουμε δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαρτώνται απολύτως  από τις διαθέσεις της Φύσης ή ακόμα χειρότερα στο τι μας προτείνει ο εκάστοτε διαδικτυακός δάσκαλος μελισσοκομίας χωρίς πρώτα οι προτάσεις αυτές να υποβάλλονται στη βάσανο της κριτικής σκέψης.

ασφόδελος ο εξαιρετικός, τον κυνηγάω με μανία για την υψηλή ποιότητα γύρης
 και νέκταρος που προσφέρει στα μελίσσια μου
Γιατί μπορεί μεν αυτά που λέει-γράφει να είναι σωστά αλλά να μην έχουμε την δυνατότητα να τα εφαρμόσουμε με εξίσου καλά αποτελέσματα μιας και ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό υπόβαθρο πάνω στα μελίσσια. Εμπειρία, χρόνια και ώρες που έχουμε αφιερώσει πάνω σε αυτά, θεωρητική και εμπεριστατωμένη γνώση, οικονομική επιφάνεια κ.ο.κ. είναι στοιχεία διαφορετικά για τον καθένα από εμάς και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις μας.
Παρόλα αυτά η διαδικτυακή μελισσοκομία αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για τον οποιοδήποτε αναζητά έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για το πως γίνονται τα πράγματα.


Το ζουμί της υποθέσεως για έγκαιρη ανάπτυξη... τρίκιλες βανίλιες παρασκευής μου από πρώτης ποιότητας υλικά και γυρεόπιτα από τα μέσα του χειμώνα. Ακόμα και οπτικά φαίνεται η διαφορά από τα κοτρόνια του εμπορίου.
Καλό θα ήταν επίσης να μην εστιάζουμε στην αρνητική διάθεση παλαιότερων μελισσοκόμων να μοιραστούν την όποια γνώση κατέχουν μαζί μας, μιας και η νέα γενιά μπορεί να αντλήσει όποια πληροφορία χρειάζεται γύρω από το αντικείμενο αφού το μόνο που απαιτείται είναι μια στοιχειώδη γνώση αγγλικών και όρεξη για αναζήτηση και πειραματισμό.

όταν η τροφή κάνει την δουλειά της
Η εποχή που τα μεγάλα μελισσοκομικά μυστικά ήταν το ορφάνεμα των μελισσιών για να βγάλουν καινούργια μάνα, το τάισμα υποκατάστατου γύρης για να ρίξουν γόνους και άλλα τέτοια αυτονόητα έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

τα ίδια μελίσσια γύρω στις 20 Φλεβάρη χωρίς να τα απασχολεί η βροχή
και χωρίς να μεταναστεύσω Καλαμάτα
Αυτά τα ολίγα από εμένα και μέχρι αγαπητοί φίλοι να βρεθεί ποια είναι η μαγική τροφή που φτιάχνει τα μελίσσια, αύριο στα δικά μου θα κάνω ένα δεύτερο γύρο διεγερτικής τροφοδοσίας με γυρεόπιτες, αφού ο Μάρτης είναι κοντά και πρέπει να γεμίσω κάμποσα κουτιά με νέας εσοδείας μέλισσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου