Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Σκούπα και Θυμάρι

Έβγαλα ένα μελάκι τον Μάιο του ΄13 αρωματικό και νόστιμο και όσοι ντόπιοι μελισσογνώστες το δοκίμασαν κάτι για Σκούπα μου έλεγαν και για Σάρωμα… Πάντως Σκούπα άκουγα, μα Σκούπα δεν έβλεπα….


Εν ώρα εργασίας

Τότε απουσίαζε το θάρρος να ρωτήσω περισσότερα για το πού και πώς, μιας και με έβλεπαν περίπου σαν το νεοφερμένο «εξωγήινο» με τα μελίσσια  Αθηναίο. Οπότε ξεκίνησε η αναζήτηση  με σκοπό την ανακάλυψη ενός νέου φυτού-θησαυρού με τον  μόνο τρόπο που είχα τότε σκαρφιστεί και που εξακολουθώ να εφαρμόζω μέχρι και σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις.
Αυτοκίνητο, φουλάρισμα βενζίνη, καφέ και μετά πολύ περπάτημα…



Ψάξε ψάξε και θα… βρεις!

Καλά τα μπλογκς και το ίντερνετ, φίλοι μου, αλλά άμα είσαι μονίμως βιδωμένος σε μια καρέκλα και απλά ρωτάς πού… πού… πού… ειδικά ανθρώπους που δεν γνωρίζεις το μόνο που… καταφέρνεις να κάνεις είναι να γίνεσαι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενοχλητικός.

Η μελισσοκομία είναι πρωτίστως επαφή με τη φύση και όχι η αγχωμένη επιθεώρηση του σαββατοκύριακου, για να φέρνεις  τούμπες τα πλαίσια και να τα ανακατεύεις για να πεις πως έκανες το προσκοπικό σου καθήκον.


 Εξόρμηση στο θυμάρι

Αν δεν την επιδιώκουμε και είμαστε εθισμένοι στην όψη του τσιμέντου, υπάρχουν άλλες λύσεις που στο φτωχό μου το μυαλό καμία δεν συμπεριλαμβάνει την μελισσοκομία.


Το μέλι προϊόν μιας αδιάλειπτης αναζήτησης
 και όχι των μεγαλόσχημων ανεφάρμοστων θεωριών

Τέλος πάντων, πολύ σύντομα αυτός ο  πολλά υποσχόμενος θάμνος, από τον όχι πλέον εξωγήινο αλλά πάντα Αθηναίο, απεκαλύφθη και μάλιστα σε αξιοσημείωτη έκταση και “ποσότητα” . Ήταν το γνωστό μου Αλογοθύμαρο ή Σμυρνιά που λόγω του τοπωνύμιου που χρησιμοποιούν για να το ονοματίσουν  με είχε αποπροσανατολίσει από το τι φυτό ακριβώς ψάχνω.



Το εν λόγω μελισσοτροφικό φυτό

Anthyllis hermanniae
 (https://commons.wikimedia.org/wiki/Anthyllis_hermanniae)

Το συνάντησα λοιπόν, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι σε υψόμετρο που φύονται τα έλατα αποδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα-ανθεκτικότητα του, με τις μέλισσες να κάνουν “πάρτι” και να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νέκταρος κατά την άνθησή του.


 Αγκαλιά με το κύμα

 Φτιάχνει τα μελίσσια, χτίζουν κεριά και κατά περιπτώσεις παίρνεις ένα ωραιότατο μέλι.


   Φρεσκοχτισμένη κερήθρα στην Σκούπα με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα

Αν μάλιστα το επιθυμείς και είναι στο πρόγραμμα σου, μπορείς μεταφέροντας το κοπάδι από τα πεδινά στα υψηλά να πετύχεις μια συνεχόμενη ανθοφορία του συγκεκριμένου φυτού που υπερβαίνει τις 40 ημέρες.


  Σκούπα και θυμάρι



 Μέλι πανδαισία με ελληνική ταυτότητα



 Φέτος επέλεξα να τοποθετήσω τα μελίσσια σε περιοχή που υπερτερεί το θυμάρι με την σκούπα να λειτουργεί βοηθητικά μέχρι τον τρύγο στο τέλος του Ιούνη. και όλα αυτά ξεκινώντας μέσα στο Μάιο, την εποχή που άλλες περιοχές  και μελίσσια υποφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου