Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Στα σύνορα Λιβύης- Αιγύπτου


Κλείνοντας η χρονιά έγινε απόπειρα στο σταθερό μελισσοκομείο να βγει ένας αριθμός από βασίλισσες που οι τελευταίες γονιμοποιημένες θα έπρεπε να μπαίνουν στα μελίσσια μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.  Οι συνθήκες συνηγορούσαν και φέτος στο ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι απαγορευτικό.

 Δυνατά μελίσσια, φρέσκοι γόνοι, ώριμοι κηφήνες, σταθερές θερμοκρασίες με την υψηλότερη να υπερβαίνει - χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις - τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ η ελάχιστη δεν τα έριχνε σε μελισσόσφαιρα.








 Γόνοι άνοιξης μέσα στο φθινόπωρο

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την γύρη, παράγοντα-κλειδί που απαντά σε μεγάλες ποσότητες αυτή την εποχή και πυροδοτεί σε συνδυασμό με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, την παρουσία όλων των προηγουμένων αλλά και την μουσμουλιά να προσφέρει προς το τέλος επιπλέον άφθονο νέκταρ η προσπάθεια έδειχνε να έχει ξανά το νόημα της.


 Μια αξιόλογη και με φούρια μαμά του Απρίλη.
 Γόνος στο δεύτερο πλαίσιο

Το μόνο μέτρο που λάβαμε για να μεγιστοποιήσουμε  την πιθανότητα να πάρουμε σωστές μάνες στα χέρια μας  ήταν να κάνουμε διαδοχικούς εμβολιασμούς ώστε, εάν "στιγμιαία" υπήρχε άσχημη αλλαγή του καιρού, αυτή να μην επηρέαζε συνολικά όλες τις βασίλισσες κατά τις πτήσεις γονιμοποίησης.


 Υλικό για γέμισμα κυψελιδίων το φθινόπωρο

Τώρα, για την διαδικασία "βασιλοτροφίας" –ανάθεμα την λέξη- είναι σε όλους γνωστή και ακολουθείται με διάφορες παραλλαγές. Το μόνο που μπορώ προσθέσω αυτή την στιγμή  είναι ότι όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αρνούμαι πεισματικά “να πάρω το βιβλίο στο μελισσοκομείο”. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο παροχής έγκυρων πληροφοριών, αλλά όταν “το έχεις μονίμως παραμάσχαλα” σου στερεί την ελευθερία κινήσεων, όρασης και τελικά γόνιμης σκέψης.


Το ένα από τα δύο πλαίσια δίπλα στα βασιλικά κελιά στο έναρξης-αποπεράτωσης




Ώριμα βασιλικά κελιά




 Η "θερμοκοιτίδα" με μια σταγόνα ανθόμελο





 Μεγαλειοτάτη και νεογέννητη

Κατά την δική μου αντίληψη, φθινοπωρινές μάνες προσφέρουν πλεονεκτήματα ως προς την απόδοση τους την επόμενη άνοιξη, όταν κατ’ουσίαν δεν έχουν γεννήσει καθόλου, δίνουν την δυνατότητα να σώσεις μελίσσια χωρίς συνενώσεις, όταν αυτά προχωρούν σε αποτυχημένες αντικαταστάσεις μέσα στο Νοέμβριο ή και με τις πρώτες γύρες της άνοιξης κ.ά.


      
Σύλληψη γονιμοποιημένης σε κυψελίδιο

    Σίγουρα η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε  πέρα από τα πλεονεκτήματα που περιγράφω εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, όσο ιδανικές και να είναι οι συνθήκες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητα αυτής που εφαρμόζουμε την εποχή της σμηνουργίας. Όμως, πολλές φορές είναι θεμιτό να οδηγούμαστε σε πρακτικές όχι μόνο για τα οφέλη που δίνουν αλλά και για την ευχαρίστηση που σου χαρίζουν όταν ευδοκιμούν καθώς και την αίσθηση εξερεύνησης και τις εμπειρίες που συνολικά προσφέρουν. Για μένα χωρίς αυτά τα στοιχεία η όλη ενασχόληση με τη μελισσοκομία θα ήταν εκ προοιμίου άστοχη και ατελέσφορη.
Κατά τα λοιπά αναφορές σε παραφυάδες αυτό το μήνα είναι περιττές, μιας και τα δελτία καιρού που λαμβάνω μιλούν δικαίως και προ πολλού  για ξεχειμώνιασμα μελισσιών οπότε….




Από την ξαπλώστρα, δίπλα σε μια παραλία, καλό χειμώνα να έχουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου