Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ω γλυκύ μου έαρ

Αγαπητοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι…. μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι, τρισμέγιστοι και άρχοντες των πέντε ηπείρων και των εφτά θαλασσών. Η ώρα της μάχης πλησιάζει για άπαντες μέρα με την μέρα και σηματοδοτείται με όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν πως η Άνοιξη, η ωραιότερη εποχή του χρόνου  για μέλισσες και μελισσουργούς, είναι κοντά και μας γαργαλάει με τις ευωδιές της.


Ανθισμένη ροδακινιά


Ασφόδελος

Κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα πράξαμε το καλύτερο δυνατόν αφήνοντας τα μελίσσια μας παντελώς στην ησυχία τους με σημαντικά αποθέματα τροφής και κατά τον ελάχιστο δυνατό αριθμό παρασίτων.
Άλλωστε, είναι ζώντες οργανισμοί που απαιτούν σημαντική φροντίδα και όχι μόνο άρμεγμα μέχρι τελικής πτώσης, εάν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το κοινό μας ευ ζην.



Η βοηθός μας σε κατάσταση χειμερίας νάρκης

Παράλληλα καταστρώθηκε με σαφήνεια και αρκετή σύνεση το σχέδιο δράσης για τους μήνες που έρχονται με την ( μάλλον απατηλή) ελπίδα μόνο τα καλά να επαναληφθούν... Από τη άλλη η παρελθούσα χειμερινή περίοδος προσφερόταν για εργασίες αποθήκης, οι οποίες έπρεπε κατά το δυνατόν να γίνουν έγκαιρα και όσο επιτρέπουν τα οικονομικά μας σε εποχή «νεκρών αγελάδων».



Φωτιά στα μπατζάκια μας

Επίσης, αυτή η εποχή δίνει την καλύτερη ευκαιρία για  μελέτη μελισσοκομικών βιβλίων καθώς και ενημέρωση από το «λαοπλάνο και δολοπλόκο» διαδίκτυο. Προσωπικά, την ανάγνωση την περιορίζω, πλέον,  στις εφημερίδες.







Απλές κατασκευές που διευκολύνουν την ζωή μας

Μιας και το έφερε η κουβέντα να αναφέρω ότι η πρόδηλη ένδεια της σύγχρονης ελληνικής μελισσοκομικής βιβλιογραφίας όχι προς την ποιότητα της αλλά ως προς την έκταση και την θεματολογία που καλύπτει, πρέπει να κινητοποιεί κάθε ένα από εμάς που δεν θεωρούμε το βιβλίο όργανο του διαβόλου να αναζητούμε από την πρώτη στιγμή και αλλού, «καλές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». Υπάρχει εξαιρετική ξενόγλωσση βιβλιογραφία και περιοδικά  που ικανοποιούν κάθε ανησυχία και διάθεση εξερεύνησης.


Αποτελέσματα γυρεοδοτικής περιοχής στο Νότο χωρίς ψεκάσματα


Εικόνες από τον περσινό Μάρτη αντίστοιχες με τις φετινές

Από την άλλη η εισαγωγή χιλιάδων νέων (κυρίως) ανθρώπων - άρα και πελατών - στον χώρο δεν έσπρωξε την αγορά μόνο προς κακοφορμισμένες καταστάσεις και σε στυγνή εκμετάλλευση με λογιών ευφάνταστους τρόπους μα και σε απελευθέρωση υγειών δυνάμεων που έστω και με το στανιό οδήγησαν οριστικά και αμετάκλητα σε άνοιγμα του επαγγέλματος, στην απομυθοποίηση ιδεοληψιών και κλισέ του μεσαίωνα αλλά  και σε ένα ελπιδοφόρο και ακηδεμόνευτο μέλλον. Γιατί, μια προηγμένη μελισσοκομικά χώρα δεν ορίζεται από τον αριθμό των μελισσιών που συντηρεί σε συλλογικό επίπεδο, αλλά κυρίως από το εάν και σε ποιο βαθμό τρυγάει ο ένας τα μελίσσια του άλλου, τα δηλητηριάζει,  κλέβει, κατακρημνίζει, “θεραπεύει” ασθένειες με ξεματιάσματα και μαντζούνια κ.ο.κ.



Επειδή το γοργόν δεν έχει πάντα χάρη…
Μάρτης με καφέ και παραλία

Ορίζεται πρωτίστως από τον υγιή ανταγωνισμό, από την εφαρμογή των κανόνων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής από μέρους μας, από την συνεχή προσπάθεια για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών γύρω από αυτά. 
Τελικά, όπως σε κάθε κλάδο  και σε κάθε έκφανση αυτής της ζωής η νέα γενιά (μελισσοκόμων) θα καθορίσει με τον ένα ή άλλο τρόπο την πορεία που αυτός θα λάβει με τα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά. Μαζί της θα συμπαρασύρει όλους όσους έχουν πίστη σε κοινές δράσεις και όραμα για την μελισσοκομία που υπερβαίνει το μικρόκοσμο του καθενός αφήνοντας πρακτικές που δεν μας αρμόζουν  σε ένα ανεπίστρεπτο παρελθόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου