Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι άσπρο και κάνει Μπε...

       Εκτιμώ τη νοικοκυροσύνη, και δουλεύω βάσει προγράμματος πετυχαίνοντας (ή πολλές φορές αποτυγχάνοντας) σε εφικτούς κατά τα άλλα στόχους. Είναι ζητούμενο λοιπόν, σύμφωνα με την προηγούμενη αρχή, να  ξεχωρίζει κανείς την ήρα από το σιτάρι.  Στην πράξη όμως μια τέτοια επιδίωξη μπορεί να αποδειχθεί  δύσβατος δρόμος.Ειδικά, εάν από έλλειψη πείρας ή  ακόμα χειρότερα λόγω έλλειψης επαρκούς θεωρητικής κατάρτισης, εφαρμόζεις  κάθε τι που συναντάς στο διάβα σου. Ας τηρούμε μια κριτική στάση για την αξία των λεγομένων και των γραφομένων*, από όποια πηγή και αν προέρχονται, ειδικά αν δεν επαληθεύονται κατά την άσκηση τους.
   Για να γίνω πιο σαφής θα δώσω ένα παράδειγμα της μη ανθρωποκεντρικής μου προσέγγισης σε κάποια ζητήματα, πράγμα που με διευκολύνει να επιλέξω το (πιθανό) σωστό από το (πιθανό) λάθος: Το πρόβατο, αυτό το συμπαθέστατο τετράποδο, δίνει στον κτηνοτρόφο το γάλα, το μαλλί και το κρέας.  Ο κτηνοτρόφος δεν παράγει ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά. Αντίθετα τα προϊόντα αυτά τα συλλέγει. Έτσι κατα μια έννοια το ίδιο το πρόβατο κάνει το 99 τοις εκατό της δουλειάς - αν το αφήσουμε στην ησυχία του και δεν το΄χουμε για παιχνίδι ή κατοικίδιο - και ο βοσκός το υπόλοιπο. Βέβαια αυτό το ένα τοις εκατό είναι κρίσιμο για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και επίπονο να κατακτηθεί. 
         Πρέπει λοιπόν ως καλός ποιμένας να  οδηγεί το κοπάδι του σε πλούσια βοσκοτόπια, και όχι να το ταίζει συνέχεια με ζωοτροφές, ακόμα και αν πλασάρονται σαν θαυματουργές, επιβάλλεται να βρει την κατάλληλη τοποθεσία που θα το διαχειμάσει, να φροντίζει για τις ασθένειες του, να του εξασφαλίζει πρόσβαση σε καθαρό νερό  κ.ά. Εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να είναι γιατρός, βιολόγος, μετεωρολόγος, αχθοφόρος αλλά και ό,τι άλλο απαιτηθεί για να κερδίσει την ευημερία των ζωντανών του και κατά συνέπεια την προσωπική του.
       Εάν και εφόσον η προσέγγιση μου δεν ήταν "προβατοκεντρική" αλλά ανθρωποκεντρική, θα ανάλωνα το χρόνο μου για να διευρύνω τις γνωστικές μου δυνάμεις σε ζητήματα όπως: τι χρώμα να βάψω το μαντρί, ποια είναι η καλύτερη γκλίτσα για να καλμάρω τα πρόβατα  ή το πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, οι νέες και πολυδιαφημιζόμενες τεχνητές φερομόνες προβατίνας, που κάνουν τον τράγο να έχει καλύτερες "επιδόσεις".
    Όπως και να΄χει, αυτή η ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ στην βάση της εργασία, που μπορεί και  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνει "ρουτίνα", παραμένει ελάχιστη σε κόπο μπροστά σε αυτό που κάνει και προσφέρει το ίδιο το ζωικό μας κεφάλαιο.


 * Άρα για τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένων και των όσων διαβάζουν σε αυτό το  ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου