Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Μη μου τους κύκλους τάραττε!

Μύρισε Άνοιξη... και ένας καλός χειμώνας μάς έκανε την χάρη να έχουμε κρύο και χιόνια που, όσο και αν αντιστέκεται, φαίνεται να δίνει δειλά  τη θέση του σε καλύτερες μέρες.


O A. Vivaldi συνέθεσε ένα Έργο-Ύμνο για την Φύση. Το ονόμασε σοφά 4 εποχές. Όχι τρεις ή δύο.

Τα μελίσσια κάνουν σα να θέλουν να ξυπνήσουν συνεπικουρούμενα από το λουλουδικό που ανθίζει και την φρέσκια γύρη που μπαίνει στην φωλιά τους.


  Εικόνα παραδείσου για μέλισσες. Δενδρολίβανο.


  Συλλέκτρια σε Γαλατσίδα


  Τρία στα τρία. Νέκταρ και γύρη.


   “Κήπος” με αμυγδαλιές

Δεν μπορώ παρά να νιώθω μεγάλη χαρά που η απόφασή μας να τους αφήσουμε και φέτος αρκετό  μέλι για να ξεχειμωνιάσουν δείχνει να πιάνει τόπο.


  Στον αυτόματο πιλότο
20-2-2015

Όσα, χάριν πειράματος-συγκρίσεως, τα αφήσαμε παντελώς «στην τύχη τους» σε ημι-ορεινό μέρος, φαίνεται να μην χάνουν πληθυσμό το χειμώνα, αν και σε γόνους είναι πολύ πίσω από εκείνα που βόσκουν στην παραλία.


   Aποτέλεσμα της τεχνικής "άφησέ με στην ησυχία μου";

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλές παραμέτρους, όπως στο ότι οι χειμερινές μέλισσες έχουν καλής ποιότητας τροφή, δεν εξαντλούνται φροντίζοντας πρόωρα νέο κόσμο, δεν μπαίνουν σε μια ατέρμονη διαδικασία να μεταφέρουν ζάχαρη από σακουλάκια και να την επεξεργάζονται, δεν "στρεσάρονται"από το άνοιγμα του καπακιού της κυψέλης σε μια δύσκολη εποχή,  έχουν λιγότερες ώρες στην διάθεση τους για να πετάξουν και δεν κρυώνουν.


  Φέτος τέλη Φλεβάρη τη δουλεύουν ακόμα


  “Μωρό” που ζορίστηκε αλλά δείχνει να τα καταφέρνει.


Κατά τα λοιπά ένας γρήγορος έλεγχος έγινε για την παρουσία γόνου (βασίλισσας) καθώς και την ύπαρξη ή μη ασθενειών.


  Ώρα για ξέστρο και καπνιστήρι

Ενδελεχής έρευνα θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε είκοσι περίπου ημέρες. Στην παρέα μας φέτος έχουμε και νέους φίλους, γεμάτους περιέργεια. Θα προτιμούσα να είχαν αφεντικά με περισσότερη υπευθυνότητα.


  Ο Φάτσας

Εύχομαι η άνοιξη να είναι προοίμιο για μια μελισσοκομική χρονιά γεμάτη μέλια και επιτυχίες για όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου