Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Της πορτοκαλιάς τα φύλλα...

Μάρτη μήνα… σε κατάστημα με γεωργικά είδη και μελισσοκομικά εφόδια, σημείο συνάντησης με ντόπιους  μελισσοκόμους όχι μόνο για ψώνια, αλλά για καφέ και κουβεντούλα.
Μετά από διάλογο με συνάδελφο και  πολλά χρόνια στο κουρμπέτι, μου έκανε γνωστό ότι το μέρος στο οποίο  προτίθεμαι να πάω τα μελίσσια δεν υπάρχει περίπτωση “να δώσει”  γιατί είναι  εκτεθειμένο στους κρύους βόρειους ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή.
Μάλιστα, σε ερώτηση μου  αν έχει πάρει τρύγο από εκεί η απάντηση του ήταν μονολεκτικά σπάνια. Μετά από αυτό ο συγκεκριμένος φίλος τράβηξε προς περιοχή της Πελοποννήσου, τόπο συγκέντρωσης μέσα στην Άνοιξη πολλών  μελισσοσμηνών και μελισσοκόμων.  


Μία εξαιρετική ανθοφορία της Ν. Ελλάδος

Η  απόλυτη άποψή  του  όμως με έβαλε σε σκέψεις, μιας και η περσινή μεταφορά στο συγκεκριμένο μέρος απέτυχε παταγωδώς να δώσει μέλι… 


            Εξασφαλισμένη η πρώιμη ανάπτυξη των σμηνών στην Πελοπόννησο

Σκέψεις που  κράτησαν λίγο, μιας και ο τόπος είναι κατάφυτος με εσπεριδοειδή, πρωτίστως πορτοκαλιές, μα και άλλες καλλιέργειες σημαντικού μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.


Λίγες μέρες πριν τον τρύγο 



Μια του κλέφτη...
Ορατή η πατέντα μου για θυμάρι αλλά και για άλλα...κόλπα! 

 Έτσι, παραμένει για μένα η σημαντικότερη  νομή-περιοχή μέσα στον Απρίλιο που δυστυχώς - λόγω του πρώιμου της ανθοφορίας - ο καιρός μπορεί να την χαλάσει, ακριβώς όπως  έτυχε να συμβεί την προηγούμενη χρονιά.  


Με την συνέργεια της φύσης

Τελικά,  φέτος βγήκαμε κερδισμένοι, μιας και γύρω στις 20 Μαΐου ήρθε ένας καλός τρύγος.


Μελίσσι πρωταθλητής



Τα απολεπίσματα  βασική πηγή κεριού για τον μελισσοκόμο

Να σημειώσω ότι  η ανθοφορία της πορτοκαλιάς συμπίπτει με την εποχή της σμηνουργίας στο Νότο και μάλιστα εντείνει  κατά πολύ το φαινόμενο, οπότε χρειάζεται στρατηγική για να αποφύγεις να δεις τα μελίσσια σου, αφού πιουν το Redbull της φύσης να βγάλουν…. φτερά. 


Ο φόβος κάθε νεοεισερχόμενου στη Μελισσοκομία. 
Δωρεάν βασίλισσες πρώτης γραμμής

Πάντως, η πρακτική να χαλάς κελιά για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση φαντάζει, για μένα τουλάχιστον,   ως η πιο επίπονη  διαδικασία σε αυτό που ονομάζουμε μελισσοκομία  και είναι εν πολλοίς ανώφελη.  Αναφέρω σαν ένα επιπλέον λόγο ότι το μελίσσι αποδιοργανώνεται και δεν δουλεύει σωστά, αν κάθε 4 με 5 μέρες το μπαρουτοκαπνίζεις και το ξεψαχνίζεις τελάρο -τελάρο μέσα στο άγχος μην σου ξεφύγει κανένα ενώ με το που κλείσεις το καπάκι αρχίζει να τα ξαναφτιάχνει. Επιπλέον, αυτό το εξαιρετικά αρωματικό μέλι αποκτά μια μυρωδιά που θυμίζει  περισσότερο καπνιστή… ρέγγα παρά έδεσμα υψηλής διατροφικής αξίας.
            Είπα όμως και θα το λέω επανειλημμένως… όλοι είμαστε μάστορες στα μελίσσια  μας ανεξάρτητα από χρόνια εμπειρίας και από τον αριθμό τον οποίο κατέχουμε. Έτσι, ο μοναδικός σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε μελισσοκομικού ζητήματος είναι αυτός και μόνο αυτός που καθένας από εμάς ξεχωριστά εφαρμόζουμε. Περισσότερα επί του θέματος (σμηνουργίας)  στο μέλλον, αναλόγως πάντα της ορέξεως…
Τέλος, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους, από του χρόνου, προγραμματίζουν να κυνηγήσουν την  συγκεκριμένη ανθοφορία για πρώτη φορά και να έχουμε κατά νου ότι η προσδοκώμενη εμπειρία είναι μαγιά για το μέλλον ανεξάρτητα από την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος.









1 σχόλιο:

  1. Καλά πήγαμε στον Έλατο, καλά πήγαμε στα ανθόμελα , ελπίζω να πάμε καλά και με το blog.
    Επειδή υπήρξε πρόβλημα στο blog με διεύθυνση epoptisf.blogspot.com έφτιαξα νέο με διεύθυνση

    epoptis1.blogspot.gr

    Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τις αναρτήσεις από το παλιό

    ΄Oποιος παρακολουθούσε το παλιό και θέλει να παρακολουθεί το νέο ας ενσωματώσει την νέα διεύθυνση στο δικό του blog.
    Η εποικοδομητική επικοινωνία είναι ότι καλύτερο στον κόσμο
    Εγώ ενσωμάτωσα όλες τις διευθύνσεις του παλιού blog ( δεν μου ξεφεύγετε με τίποτα )

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή