Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Μπαμ και κάτω

Οι εικόνες και το βίντεο που ακολουθούν τραβήχτηκαν μια μέρα μετά την μεταφορά παραφυάδων τριών έως εφτά πλαισίων, προς διάσωση τους από δηλητηρίαση με φυτοφάρμακα. Είχαν πρωτίστως μεταφερθεί με σκοπό την ενίσχυση τους από την αγριοσπαραγγιά και το ψίλυθρο.


Λίγες δεν τα κατάφεραν ενώ σε κάποιες κυψέλες απέμεινε η βασίλισσα με πενήντα, τρόπος του λέγειν, μέλισσες. Περισσότερο ευπαθή ήταν τα ποιο αδύναμα όπου και “άδειασαν από κόσμο”.


Αρχικά εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός από νεκρές μέλισσες μπροστά από τις σανίδες πτήσης αλλά και μέσα στην κυψέλη με το μελίσσι να βουίζει όταν άνοιγες το καπάκι.


Ο κινητός πάτος βοηθάει στον γρήγορο καθαρισμό της κυψέλης

Επίσης, παρουσίαζαν έντονη αμυντική συμπεριφορά με τις εισόδους να έχουν κατακλυστεί από φρουρούς μέλισσες. Οι νεκρές είχαν προτεταμένες τις προβοσκίδες. Άλλες προσβεβλημένες είχαν κυρτωμένη την άκρη της κοιλιάς προς τα κάτω και  μέσα δείχνοντας προς τον θώρακα. Φτερούγιζαν έντονα χωρίς να πετούν και περπατούσαν ακανόνιστα και γρήγορα πάνω στη σανίδα πτήσης μέχρι που στο τέλος έπεφταν στο χώμα. Επιπλέον, τις απομάκρυναν οι φρουροί πολλές φορές σε  μεγάλη απόσταση μεταφέροντας τις με τα πόδια τους. Με τον ίδιο τρόπο απομάκρυναν άρρωστες και νεκρές από το εσωτερικό της κυψέλης. Κάποιες  άλλες στέκονταν σχεδόν ακίνητες.


Μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι σημαντικός αριθμός από τις μέλισσες που χάνονταν δεν βρίσκονταν μπροστά από την σανίδα πτήσης. Όχι μόνο για τους λόγους που προανέφερα αλλά γιατί οι ημιθανείς απομακρύνονταν σε μεγάλη απόσταση περπατώντας και ο χώρος “καθαρίζονταν” από μερμήγκια και σφήκες. Έτσι, μπορεί κάποιος να παραπλανηθεί εύκολα για την έκταση του προβλήματος και να δράσει καθυστερημένα.




Τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν  τρεις με τέσσερις μέρες μετά την απομάκρυνση τους από το δηλητήριο.
Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν όλα τα γειτονικά μελισσοκομεία. Πιθανολογείται ότι η αιτία του προβλήματος ήταν ο ψεκασμός ελαιόδεντρων για δακοκτονία με τροφικό ελκυστικό την μελάσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου