Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Υπέροχος ο φετινός χειμώνας. Κρύο ανελέητο, χιόνι με την σέσουλα, βροχή με τους κουβάδες και πάλι κρύο,τόσο που να κάνει τα δόντια σου να κροταλίζουν. Επιτέλους, έπεσε άφθονο νερό να ποτιστεί το χώμα, να δουλέψει η Φύση όπως πρέπει και όχι όπως μας καλόμαθε τα τελευταία χρόνια…

     όπως αρμόζει στην εποχή
Μελίσσια στον τόπο μου που ανανέωσαν πληθυσμούς στις φθινοπωρινές ανθοφορίες (ρείκι, μουσμουλιά), βαριά από μέλια και γύρες, απαλλαγμένα από βαρρόα πριν μπουν στο χειμώνα και καλά σφιγμένα δεν "μάσησαν" από τις φετινές δύσκολες συνθήκες.

                                     χωρίς τσιγκουνιές
Μα καλά, θα πει κάποιος, τελείωσε ο χειμώνας και δεν το πήραμε χαμπάρι; Σωστά, ο χειμώνας δεν τελείωσε όμως η κλεψύδρα γύρισε. Η μέρα μεγαλώνει, τα μελίσσια το καταλαβαίνουν και τουλάχιστον για τους κατω-αυλακιώτες έχουν ρίξει γόνους  που κάποιοι είναι ήδη σφραγισμένοι. Εφόσον μέχρι τώρα δεν φύραναν από πληθυσμούς ξέφυγαν από τα δύσκολα.

                                 λευκή μαγιά για το μέλλον
Εν τω μεταξύ, αυτό το σαββατοκύριακο, μετά από πολλές μέρες βροχοπτώσεων ξεμύτισε ο ήλιος. Καλοδεχούμενη η πρόσκαιρη αλλαγή και ευχάριστη η βόλτα στα μελίσσια.

το επιβλητικό Παναχαϊκό όρος, 
άποψη από το χωριό
                               
σαν κάτι να ανθίζει εδώ…
                                                             

Έτσι, επιβεβαίωσα το γεγονός πως ποσότητες γύρης έρχονταν στις κυψέλες ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες.


καμικάζι εν δράσει
Αυτή, σε συνδυασμό με την αποθηκευμένη γύρη στα τελάρα από το φθινόπωρο καθώς και οι καλοταϊσμένες μέλισσες εκείνης της εποχής, δίνουν τις τελευταίες μέρες το έναυσμα για μια σταδιακή και απρόσκοπτη ανανέωση του πληθυσμού.


κοντός ψαλμός…
Αξίζει να σημειώσω, ότι πρώτη φορά παρατηρώ μελίσσια τον χειμώνα να “πέφτουν” τόσο λίγο. Υποθέτω, πως αυτό οφείλεται στο ότι  τον περασμένο Δεκέμβρη πέταξαν παρά ελάχιστα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι, δεν εφθάρησαν πρόωρα και άσκοπα.

υγεία πάνω από όλα…
Όπως και να έχει δεν βιάζομαι καθόλου να βγει ο χειμώνας μιας και δίνει την ευκαιρία για ενδοσκόπηση (γιατί όχι;), ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε αλλά και τον χρόνο για ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο πέρα από τα μελίσσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου